19. tammikuuta 2013

Kylmä vastustajana


Monessakin suhteessa kansamme on maantieteen armoilla. Joskus luonto on meidän puolellamme kylmän sään muodossa, kuten talvisodassakin, joten pakkasta tulee ymmärtää, ei pelätä. Uusi varusteistomme mahdollistaa kerrospukeutumisen, jolla kylmän haitallisia vaikutuksia voidaan estää. Tauoilla alla olevan kastuneen vaatetuksen vaihtaminen kuivaan ja lämpöeristyksen lisääminen estää lepäävän kehon jäähtymisen. Riittävän lämpimän nesteen juominen ylläpitää toimintakykyä merkittävästi.

Kylmässä liikkuva henkilö menettää yllättävän paljon nestettä, varsinkin kun jokin stressiä tai pelkoa aiheuttava asia askarruttaa. Päänsärky, väsymys ja virhetoiminnot ovat eräitä oireita kiertävän nesteen vähyydestä. Kylmässä munuaisten virtsaneritys lisääntyy aluksi, mutta miinusbalanssin lisääntyessä suodatus vähenee ja virtsan väri tummenee, joka on helppo havaita puhtaassa lumessa tai valkoisessa posliinissa. Konjakin väri kehottaa lisäämään nesteytystä ja tumma ja vähäinen virtsa on kiireisen nesteytyksen vaatimus.

Alilämpöisyyden eli kehon ydinlämmön alenemista edesauttavat esimerkiksi nälkiintyminen, nestehukka ja shokki, alkoholi, tupakka, keskushermovamma tai siihen lamaavasti vaikuttavat lääkkeet, palovamma ja lämmön pakeneminen esimerkiksi tuulen vaikutuksesta.

Lisäeristystä vaatteiden välissä saadaan aikaan esimerkiksi sanomalehtipaperilla tai vastaavalla, kuten sotiemme aikana menestyksellisesti käytettiin hyvin kylmissä oloissa.



Mikäli potilaan tila ei salli liikkumista, vaan hänet on asetettava vaakatasoon kylmässä, on hänen eristämisestään sään haitallisilta vaikutuksilta huolehdittava. Erityistä huolta on pidettävä potilaan eristämisessä kylmästä alustasta. Lisäksi on estettävä kosteuden ja viiman pääsy peittelyyn käytettäviin materiaaleihin. Kylmettynyttä potilasta liikuteltaessa tulee raajojen olla torsoa alempana, mikäli mahdollista, koska kylmemmistä raajoista valuva veri voi ääritapauksessa pysäyttää sydämen lopullisesti.

Alilämpöisen eli hypotermisen potilaan kuolleeksi toteaminen on maallikolle lähes mahdotonta, hengitys saattaa olla vain kerran minuutissa ja sekin pinnallista, Sydän saattaa sykkiä vain kymmenen kertaa, mutta valtimoiden pulssi ei tunnu. Kuitenkin hän on täysin pelastettavissa vielä. Tästä esimerkkinä ovat ne useat potilaat, jotka heräsivät kuolleista lämpimässä saunassa ruumista pestäessä.

Alilämpöisen potilaan verenvuodoissa on otettava huomioon, että veren hyytymismekanismi heikkenee kehon lämmön aletessa ja mahdolliset sisäiset verenvuodot lisääntyvät. Kylmässä osa raajojen verenvuodoista tyrehtyy ainakin osittain suonien kylmäsupistumisen takia, ja vuodot lisääntyvät kudoksien jälleen lämmetessä.

Pekka Honkavaara, SOTLK, ylilääkäri 
ensihoidon suppea spesialiteetti, anestesiologian ja tehohoidon dosentti