17. tammikuuta 2013

Lepo!


Tutkimustoiminta Ampumaharjoitus 1:ssä keskittyy tänä vuonna kadettien ja harjoitukseen osallistuvien joukkojen jaksamisen ja palautumisen tutkimukseen. Useissa johtamisen alan tutkimuksissa on todettu, että hyvän johtamisen edellytyksenä on osaavat ja ammattitaitoiset johtajat, joiden kyky ja taito palauttaa itsensä työnsä stressaavista kuormitteista on myös ammattitaitoista. Vanha hokema, että ”kuolema kuittaa univelat” ei enää ole mestyvän toimintakyvyn taustalla. Ampumarahjoituksen kolmeksi teemaksi on valittu ”Kouluttajuus – Palvelusturvallisuus – Huolto”.

Tämän kolmikannan osaaminen sisältää oleellisena osana kadettien ja muiden harjoitukseen osallistuvien kyvyn ja taidon osata luoda palautumisen ja levon kautta edellytykset menestyksekkäälle harjoittelulle. Harjoituksen äärimmäisissä olosuhteissa juuri palautumisen ja levon hetkien menestyksekäs hyödyntäminen takaa kolmikannan onnistumisen. Erikoisjoukkoja käsittelevissä muistioissa ja tutkimuksissa kansainvälisillä foorumeilla korostuu ajatus ”unesta aseena”. Tämä tarkoittaa, että paineesietoiset ja fyysistä sekä henkistä rasitusta kestävät ja sietävät taistelijat osaavat myös itsensä huoltamisen, kokonaisvaltaisen psyko-fyysisen ja ettisen palautumisen. Uni ei pelkästään ole fysiologinen tosiasia, vaan myös taito, jota voi harjoitella eri olosuhteissa. Pakkanen, lumi ja pimeä luovat nukkumisen haasteen lämmitetyissä tiloissa tottuneille länsimaisille ihmisille.


Harjoituksen tutkimustoimintaan osallistuvat Maanpuolustuskorkeakoulun Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen tutkijat, Lapin yliopiston johtamisen alan tutkijat sekä puolustusvoimien Urheilukoulun tutkijat. Tutkimuksen mittaukset käsittävät sekä fysiologisia että kulttuuris-käytänteitä koskevien aineistojen keräämistä. Amatöörin ja ammattilaisen erottaa myös kyky ja taito hyödyntää vapaa-ajan ja levon olosuhteet. Ampumaharjoituksessa kyseiset olosuhteet ovat erityinen haaste.

Everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen, johtamisen professori