20. tammikuuta 2013

Rohkea lumen syö


”Rohkea lumen syö”, kuten vanha sanonta kuuluu. Sunnuntaina nuorin kurssi pääsi kertaamaan hiihtotaitojaan. Osa oli ylläpitänyt taitojaan ja joillakin ne olivat jääneet reserviin.  Vuosangasta löytyvät oivat edellytykset talvikoulutukselle, kuten lumi ja pakkanen, joten kattavan talvikoulutuksen sekä maittavan trangialounaan jälkeen oli aika nousta suksille.

Alkuverryttelyksi oli tarjolla suksisulkeisia sekä yleistä hassuttelua taistelijaparin kanssa. Tämän pienen iloisen sotilaspedagogisen pyrähdyksen jälkeen raajat olivat lämpimät ja oli aika suunnata ladulle.  Reittisuunnitelma noudatteli ampumapaikoille vievää runkouraa, joten samalla ensiviikon hiihtoreitit tulivat näpsäkästi tutuiksi.

Kadetit tekivät läheistä tuttavuutta Vuosangan yleisten nähtävyyksien kanssa. Harva voi sanoa, että hanki, metsä tai ryteikkö olisi jäänyt vieraaksi. Ylimääräistä hupia tarjosi jyrkkään alamäkeen rakennettu soraeste. Rajoja koeteltiin nousuissa ja laskuissa umpihangessa, joista suoriuduttiin vaihtelevin arvosanoin ja yhdellä upealla kuperkeikalla.


Kouluttajat pitivät tekniikkakoulutuksen sekä neuvoivat auliisti kaikissa vaiheissa. Oli ensiarvoisen tärkeää kerrata hiihdon perusteet, sillä muutama onnekas ei ollut edes nähnyt lunta saati SA-INT–suksia varusmiespalveluksensa aikana. Hilpeän tunnelman lisäksi mieltä nostatti Kainuun jäinen luonto, joka suoraan sanottuna oli häikäisevän upea, ellei jopa Disneymäinen.

Sokerina pohjalla odotti kauan hypetetty suksijalkapallo yhdellä suksella. Yllättävä tulos kadetit vs. kadetit 5-0 johtikin kyseenalaisiin tilanteisiin ja moniin kysymyksiin, joista tärkeimpänä intistä tuttu ”saako päätä käyttää”. Varomääräysten uudelleenkirjoittelun seurauksena päädyttiin tulokseen, että päätä todellakin saa käyttää ja jalkapallo-ottelu jatkui hivenen amerikkalaishenkisempänä.


 Nyt kun sukset on vihdoin ajettu sisään voi lähteä luottavaisin mielin ensi viikon ammuntoihin, joista osa ammutaan suksilta. Samalla sai ideoita virkauralle eli varusmiesten kouluttamiseen. Hiihtäminen on suomalaisen sotilaan perustaito, mutta myös erinomaista urheilua. Viimeisinä sanoina lausuttakoon, että vasta hiihtäminen tuo oikean talvimielen. 

Kadetit Sari, Schwenson ja Sankari