22. tammikuuta 2013

Vuosanka 99. Kadettikurssin silmin: Tiistai 22.1.2013

 0640

Tiistaipäivä nosti päätään ja klo 0640 alkoivat päivän työnteko. Päivän tehtävä oli toimia 98. Kadettikurssin kadettien ns. ”keskosten” ammunnoissa tulitoiminnan valvojina (tehtävinä mm. valvoa ampujien toimintaa taisteluammunnoissa ja huomauttaa virheistä sekä kouluttaa oikeanlaista toimintaa taistelutilanteessa). Työryhmämme Julie-1 koottiin ennen joulukuuta 2012 kasaan kurssin sisällä ja ryhmämme koko on neljä työryhmän jäsentä, joista jokainen on syksyllä saanut koulutuksen mm. tulitoiminnan (TTV) tehtäviin.

Itselläni on tulenkuvaamisen (räjähdysten, tykistötulen, rynnäkkö/panssarivaunun tykkitulen kuvaaminen pienin räjähdyspanoksin) teorian koe suoritettu hyväksytysti, mutta poissaoloni tulenkuvaamisen käytännön näyttökokeesta kuitenkin esti minua toimimasta muutamassa roolissa – tällaisen ”onnekkaan” sattuman johdosta minun tehtäväni oli toimia tulitoiminnan valvojana 2. partiolle, jonka taistelijat pääsisivät ampumaan ns. ”kovat” Kertasingot (sotilaskäyttöön tehty versio). En ole itse koskaan ampunut ”kovaa” Kertasinkoa, mutta ajatus ammunnan valvomisesta kuitenkin kuulosti mielenkiintoiselta – valvoisin ampujan suoritusta ja voisin antaa palautetta osumasta maalitauluun.

0700-1050


Aamupäivällä pienten valmistelujen (maalitaulujen haku, yleisjärjestelyt) ampuva joukko saapui n. 1h hiihtelyn jälkeen ampuma-alueelle ja aamun ammunnan johtaja piti heille puhuttelun, kertoi ammunnan tavoitteet ja mitä ampuva ryhmä tulisi tekemään. Aamupäivän (päivä) ammunnan johtajana toimi Kadetti Härkönen ja iltapäivän (pimeäammunta) johtajana Kadetti Filatoff – molemmat olivat valmistelleet Sierra-1 (ampuva osasto) ammunnat jo viikkoja aiemmin, mikä näkyi erittäin pätevinä maalitauluina ampuma-alueella (liikkuva panssarivaunumaali, jaster-maalit, jne). Maalilaiteupseerina puolestaan toimi Kadetti Heinänen, joka oli valmistellut maalialueen sekä päivä että yöammuntaan yhdessä muiden kurssilaistensa kanssa 98. kadettikurssilta. Aamupäivän kuviot siis sisälsivät seuraavaa:
  1. Vedettiin aseenkäsittelyn (RK, 66 KES, APILAS) kertaava koulutus ampuvalle joukolle – tarkistettiin ampuvan joukon taito ja harjoitettiin jo opittua, jotta ns. ”kovaan vetoon” voitaisiin myöhemmin siirtyä
  2. Vedettiin harjoitteluvetona koko ampumareitti läpi, opetettiin ampuvaa ryhmä, miten ryhmänjohtaja mm. johtaa ja toimii radalla ryhmänsä kanssa
  3. Siirryttiin aamupäivän ”kovaan vetoon” (lippaat ladattiin patruunoilla) ja toteutettiin ammunnan kovapanosvaihe

Aamupäivä saatettiin päätökseen ja aikaa meni kovaan vetoon n. 50 minuuttia. Tahti oli melko nopea, mutta kuitenkin rauhallinen, jotta ampuvalle osastolle jäi lounastaukoa varten pureskeltavaa palautetta iltapäivän ammuntaa varten. Omakohtaisesti minua hermostutti, miten toiminta tulisi menemään, koska kyseessä oli ensimmäinen TTV-tehtävä minulla Kadettikoulun opiskelun aikana. Opettaminen ja valvominen sinällään ei ole vaikeaa, mutta sotilasorganisaatiossa turvallisuus on yksi peruspilareista etenkin ammunnoissa, minkä takia ampuvalla joukolla sekä TTV:ltä odotetaan yksityiskohtaista toimintaa, jotta ammunnat ovat turvalliset Pohdin aamupäivän toimintaa lounastauolla ja löysin muutamia asioita, joihin tulisin kiinnittämään huomiota. Ammuntoja valvonut kapteenikin vihjaisi, että TTV:n tehtävä ei ole ainoastaan huomauttaa ampuvan joukon tekemistä virheistä vaan samalla kouluttaa ja havainnollistaa ampujille, miten jonkin asian voi tehdä ja miten toimia. Näitä pohdiskeltuani alkoi päivä lähestyä jo kello kahtatoista ja päivän seuraavaa puoliskoa.

1300–1900


Iltapäivän ammuntoja johti Kadetti Filatoff 98. Kadettikurssilta. Iltapäivänä erityishuomiota varustuksessa ja toiminnassa oli mm. pimeän odottaminen ja pimeätoiminnan valmistelujen tekeminen. Osalla ampuvasta joukosta sai itselleen valonvahvistimella varustetun aseen, joilla maaleja voitaisiin ampua. Raskaisiin kertasinkoihin (APILAS) puolestaan kiinnitettiin valonvahvistimet, jotta niillä tähtääminen onnistuisi pimeyden laskeuduttua. Iltapäivän ohjelma oli seuraavanlainen:
  1. Harjoittelu valoisalla ja joukon harjaannuttaminen
  2. Harjoittelu pimeällä/hämärässä – käytimme myös tässä vaiheessa käsivalaisuraketteja valaisemaan etumaastoa – näin ampuva joukko sai tuntumaa mm. valopistooliin ennen kovaa vetoa
  3. Kova veto ja käytimme valoraketteja, joita maaliupseeri ampui ryhmänjohtajan käskystä taivaalle maalien valaisemiseksi.

Iltapäivän ammunta toi siis uuden haasteen mm. sinkoampujille,koska hämärällä tähtäimien läpi on vaikeampi tähdätä tuli heidän tukeutua valorakettien voimaan ja sitä kautta opetella käyttämään sinkoja hämärässä. Päivän viimeinen veto vietiin kunnialla loppuun ja joukon toiminta näytti parantuneen pala palata koko päivän aikana. Opetustavoitteeseen päästiin suurimmalta osalta, ainoastaan pientä pikkutarkkuutta tulisi jatkossa harjoittaa mm. huutoketjussa .

Päivän päätös ja mietteet


Päivä saatiin päätettyä työryhmän osalta n. klo 2100 aikoihin ja hyvin menneen päivän jälkeen pystyi hymyilemään omalle suoriutumiselle. Oma toiminta TTV:nä tuntui parantuneen iltapäivällä ja viimeisessä vedossa viestivälineiden ja toiminta oli sujuvaa ja harkittua. Samaten enää TTV:nä toimiminen ei enää jännittänyt, vaan siitä osasi myös nauttia. Parhaimpana hetkenä pidin illan kovassa vaiheessa tilannetta, jossa useampi käsivalaisuraketti oli ammuttu kuutamotaivaalle ja raketeista lähtenyt savu leijaili ampuvan joukon ympärillä maastossa.

Hiljainen hetki ennen tuli toimintaa usvaisessa metsässä oli mieleenpainuva ja sai jälleen ”simpun” hymyilemään omalle työllensä. Illalla matka vei vielä saunaan, jossa otettiin kunnon löylyt ja juteltiin miten onnekkaimmat ”kovien” Raskaiden ja kevyiden kertasinkojen ampujat olivat onnistuneet. Muutama ammuttu laukaus epäonnistui, mistä tietysti annoimme ampujalle palautetta. Onnekkaimmat saivat Raskaan kertasingon osumalla maalitauluun kuitattua itselleen korvatulpat, mikä onkin sitten panssarintorjuntamiesten perinteitä, mitä kuulin eilen ensimmäistä kertaa. Illan viimeisenä piristyksenä sotilaskodin tädit antoivat kirjoittelevan ”simpun” jatkaa kirjoittelua vielä sulkemisajan (klo 23) jälkeen, mikä piristi mielialaani pitkän päivän jälkeen. Huomenna näemme, onnistuinko TTV:n tehtävissä kuultuani virallisen palautteen. Keskiviikkoa odotellessa!


Kadetti Manolis Huuki 99. Kadettikurssi